Wartości odżywcze: kalorie – 339 kcal; białko – 10,63 g; tłuszcze – 12,33 g; węglowodany – 48,63 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania:
Pieczony batat faszerowany hummusem – składniki
1/2 łyżki tahini
1/2 łyżki oleju rzepakowego
1/6 łyżeczki soli
20 ml wody
100 g ciecierzycy odsączonej z puszki
1/2 batata
Jak zrobić pieczonego batata faszerowanego hummusem?
Batata dokładnie myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 st.
Podczas gdy batat się piecze, ciecierzycę miksujemy z tahini, czosnkiem, chili, oliwą, sokiem z limonki i odrobiną wody.
Upieczonego batata podajemy z hummusem oraz świeżo posiekaną natką pietruszki.