Wartości odżywcze: kalorie – 450 kcal; białko – 28,65 g; tłuszcze – 20,31 g; węglowodany – 42,83 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania:
Chili con carne z fasolą – składniki
1/2 cebuli
ząbek czosnku
1/2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 świeżej lub suszonej papryki chili
200 g pomidorów w puszcze
łyżeczka kminu rzymskiego
łyżeczka oregano suszonego
1 szczypta pieprzu
1/6 łyżeczki soli
100 g mielonej wołowiny
50 g kukurydzy konserwowej
30 g fasoli konserwowej
Jak zrobić chili con carne z fasolą?
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Bardzo drobno posiekaną cebulę podsmażamy razem z wyciśniętym czosnkiem. Dodajemy oregano, kmin oraz paprykę chili. Dokładamy mięso i podsmażamy do zarumienienia. Dolewamy pomidory z puszki i wszystko dusimy do miękkości.
Na koniec mieszamy z odsączoną fasolą, kukurydzą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.