Wartości odżywcze: kalorie - 410 kcal; białko - 12,48 g; tłuszcze - 15,47 g; węglowodany - 60,53 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 10 min

Placuszki jabłkowe z makiem - składniki

jabłko
łyżka maku niebieskiego
1/2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/5 szklanki wody (50 ml)
jajko
1/3 łyżki miodu
2 i 1/3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej

Jak zrobić placuszki jabłkowe z makiem?

Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Opcjonalnie 1/4 jabłka możemy zostawić do dekoracji.

Jajko roztrzepujemy i mieszamy z wodą. Dodajemy mąkę, cynamon i mak.

Smażymy placuszki na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, nakładając po 1-2 łyżki masy.

Podajemy z miodem i pozostałą częścią jabłka.