Wartości odżywcze: kalorie - 393 kcal; białko - 25,58 g; tłuszcze - 12,94 g; węglowodany - 47,03 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min

Paprykarz z tuńczykiem i ryżem - składniki

1/2 cebuli
ząbek czosnku
marchewka
łyżka oliwy z oliwek
2/3 łyżeczki cząbru mielonego
2/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 szczypty pieprzu czarnego
30 g ryżu brązowego
50 g selera korzeniowego
1/3 łyżeczki soli
85 g tuńczyka w sosie własnym
1/2 pietruszki
100 ml passaty pomidorowej

Jak zrobić paprykarz z tuńczykiem i ryżem?

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy warzywa i podsmażamy ok 5 min.

Do warzyw na patelni dodajemy passatę. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajemy przyprawy i dusimy, aż sos zrobi się gęsty.

Dodajemy ostudzony ryż i tuńczyka. Całość blendujemy na pastę.