Wartości odżywcze: kalorie - 402 kcal; białko - 24,77 g; tłuszcze - 14,18 g; węglowodany - 44,05 g

Przepis dla 1 osoby
Przygotowanie: 15 minut

Ekspresowy makaron z tuńczykiem i oliwkami - składniki

45 g makaronu pełnoziarnistego, spaghetti
łyżka oliwy z oliwek
1/2 cebuli (50 g)
2 ząbki czosnku
3 szczypty czarnego pieprzu (3 g)
1/3 łyżeczki soli (2 g)
75 g tuńczyka w sosie własnym
6 sztuk czarnych oliwek, bez pestki - (18g)
1 i 2/3 łyżeczki natki pietruszki (10 g)
5 pomidorów koktajlowych (100 g)

Jak przygotować ekspresowy makaron z tuńczykiem i oliwkami?

Makaron gotujemy al dente.

Na patelni podsmażamy na oliwie posiekany ząbek czosnku i cebulę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy odsączonego tuńczyka z puszki, przekrojone na pół pomidorki oraz pokrojone oliwki. Całość mieszamy z ugotowanym makaronem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.