Wartości odżywcze: kalorie - 409 kcal; białko - 17,1 g; tłuszcze - 14,06 g, węglowodany - 56,57 g

Przepis dla 1 osoby
Przygotowanie: 20 minut

Kremowy makaron z warzywami - składniki

150 g brokułu
50 g cebuli
30 g makaronu pełnoziarnistego
5 łyżek mleczka kokosowego (50 ml)*
1/2 łyżki oliwy z oliwek (5 ml)
2 łyżeczki sosu sojowego (10 ml)
100 g odsączonej ciecierzycy z puszki
1/2 łyżeczki słodkiej i wędzonej papryki
szczypta pieprzu

Kremowy makaron z warzywami - przygotowanie

Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu.

Brokuł myjemy. Wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody i gotujemy al dente.

Ciecierzycę płuczemy na sitku i prażymy na suchej patelni. Posypujemy przyprawami: słodką i wędzoną papryką oraz pieprzem. Dodajemy łyżeczkę oliwy, pokrojonego na mniejsze kawałki brokułu i ugotowany makaron. Mieszamy i doprawiamy sosem sojowym. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszać.

Opcjonalnie możemy dodać łyżkę płatków drożdżowych.

Podpowiedzi:

Najlepiej użyć małych opakowań mleczka kokosowego, które można kupić w większych sklepach. Jeśli jednak korzystamy z mleczka kokosowego z puszki, niewykorzystany składnik można zamrozić w foremkach na kostki do lodu. W ten sposób będziemy mogli je wykorzystać do innych przepisów, nie martwiąc się o marnowanie żywności.

Jeśli używamy innych warzyw niż brokuły gotujemy/podsmażamy je tak, by były chrupkie.