Wartości odżywcza: kalorie - 374 kcal; białko - 25,61 g; tłuszcze: 24,93 g; węglowodany - 14,05 g

Przepis dla 1 osoby
Przygotowanie: 15 minut

Frittata z kozim serem i pieczarkami - składniki

2 jajka całe
1/2 cebuli (50 g)
ząbek czosnku (5 g)
50 ml mleka 2-proc. tłuszczu
1/2 łyżki oliwy z oliwek (5 ml)
2 szczypty czarnego pieprzu (2 g)
łyżeczka suszonego tymianku (3 g)
40 g miękkiego sera koziego
1/3 łyżeczki soli (2 g)
25 g szpinaku
3 surowe pieczarki (60 g)

Jak zrobić frittatę z kozim serem i pieczarkami?

Cebulę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w paski. Szpinak myjemy i osuszamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę, czosnek, pieczarki i przyprawy. Dusimy do momentu, aż pieczarki odparują całą wodę.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i roztrzepujemy widelcem. Masę wylewamy na patelnię z warzywami i pieczarkami. Dodajemy pokruszony ser i liście szpinaku. Patelnię przykrywamy i smażymy, aż jajka się zetną.