Wartość odżywcza kalorie - 416kcal; białko - 16.3g; tłuszcze: 20.35g; węglowodany - 45.01g

Przepis dla 1 osoby
Przygotowanie: 15 minut

Sałatka z ciecierzycy i papryki - składniki

całe jajko kurze
pół czerwonej papryki (115 g)
1/4 cebuli (25 g)
6 czarnych oliwki, bez pestki
łyżka oliwy z oliwek (10 ml)
2 i 1/2 łyżki odsączonej ciecierzycy z puszki (50 g)
1 i 2/3 łyżeczki natki pietruszki (10 g)
kromka chleba pełnoziarnistego (30 g)

Na dressing:
2 szczypty czarnego pieprzu (2 g)
1/3 łyżeczki soli białej (2 g)
1/3 łyżki miodu (10 g)
1 i 2/3 łyżki soku z cytryny (10 ml)

Jak zrobić sałatkę z ciecierzycy i papryki?

Jajko gotujemy na twardo. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niedużą kostkę. Cebulę myjemy, obieramy i siekamy w pióra. Oliwki kroimy na połówki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dodajemy opłukaną z zalewy ciecierzycę,

Na dressing do słoika lub szklanki wlewamy oliwę, sok z cytryny, dodajemy przyprawy i łyżeczkę miodu (miód można zamienić na syrop klonowy lub ksylitol). Dokładnie mieszamy.

Przed podaniem polewamy sałatkę dressingiem i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Sałatkę serwujemy z kromką pełnoziarnistego chleba.