Wartość odżywcza: kalorie - 416 kcal; białko - 33,37 g; tłuszcze - 10,23 g; węglowodany - 53,31 g)

Przepis dla 1 osoby
Przygotowanie: 30 minut

Gulasz drobiowy z kaszą - składniki

100 g piersi kurczaka, bez skóry
pół cebuli (50 g) 
ząbek (5 g) czosnku
5 łyżek jogurtu naturalnego 2- proc. tłuszczu
2 marchewki (90 g)
pół łyżki oliwy z oliwek (5 ml)
pół papryki czerwonej (115 g)
3 szczypty (3 g) czarnego pieprzu
łyżeczka (3 g) suszonego rozmarynu
1/3 łyżeczki (2 g) soli białej
30 g kaszy bulgur
łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Jak zrobić gulasz drobiowy z kaszą?

Mięso i warzywa myjemy, osuszamy. Mięso kroimy w kostkę. Warzywa obieramy i kroimy w paski.

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy, szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy mięso i warzywa. Podlewamy  lekko wodą i dusimy pod przykryciem. Jogurt rozrabiamy z odrobiną wody, wlewamy na patelnię. Mieszamy i dusimy, aż mięso będzie gotowe.

Danie podajemy z ugotowaną kaszą i posiekaną natką pietruszki.