Wartość odżywcza: kalorie - 344 kcal; białko - 14,6 g; tłuszcze - 11,58 g; węglowodany - 50,14 g
Przepis dla 1 osoby
Przygotowanie: 20 minut
Kremowy makaron z brukselką - składniki
8 brukselek
1/2 cebuli
ząbek czosnku
45 g makaronu pełnoziarnistego, spaghetti
łyżka oliwy z oliwek
3 szczypty pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1 i 2/3 łyżki soku z cytryny
Jak zrobić kremowy makaron z brukselką
Makaron gotujemy al dente.
Cebulę i czosnek myjemy, obieramy i siekamy. Brukselkę myjemy i kroimy na pół.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy, dodajemy cebulę i czosnek. Kiedy się zarumienią, dodajemy brukselkę i podsmażamy do momentu, aż zmięknie (można podlać odrobiną wody, żeby nie przywierała).
Kiedy brukselka będzie gotowa, dodajemy ugotowany, odcedzony makaron. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.