Wartość odżywcza: kalorie - 425 kcal; białko - 30,16 g; tłuszcze - 14,79 g; węglowodany - 46,71 g

Przepis dla 1 osoby
Przygotowanie: 25 minut

Wołowina w orientalnej marynacie z pieczonymi ziemniakami - składniki

1/3 brokuła
1/2 cebuli
1/2 łyżeczki czosnku
10 g świeżego korzenia imbiru
łyżka oliwy z oliwek
papryczka chili
1/3 pomarańczy
2 łyżeczki sosu sojowego
100 g polędwicy wołowej
100 g ziemniaków

Jak zrobić wołowinę w orientalnej marynacie z pieczonymi ziemniakami?

Mięso myjemy, kroimy na cienkie paski i marynujemy w mieszance soku pomarańczowego, imbiru, chili, czosnku, sosu sojowego i pieprzu. Odstawiamy na bok.

Ziemniaka myjemy, kroimy na połówki lub ćwiartki, lekko polewamy oliwą, oprószamy solą oraz pieprzem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 20 minut.

Na oliwie podsmażamy cebulę. Dodajemy mięso wraz z marynatą i podzielone na małe różyczki brokuły. Smażymy do całkowitego ścięcia się mięsa.

Podajemy z upieczonymi ziemniakami.