Wartość odżywcza: kalorie - 421 kcal; białko - 14,59 g; tłuszcze - 12,48 g; węglowodany - 65,16 g
Przepis dla 1 osoby
Przygotowanie: 20 minut
Budyniowa owsianka z gruszką - składniki
50 g płatków owsianych
3/4 łyżeczki cynamonu
20 g budyniu o smaku waniliowym bez cukru
szczypta soli
150 ml szklanki mleka 2-proc.
gruszka
2/3 łyżki migdałów w płatkach
Jak zrobić budyniową owsiankę z gruszką?
Płatki owsiane mieszamy z cynamonem, szczyptą soli i proszkiem budyniowym. Zalewamy mlekiem i gotujemy, aż zmiękną i wchłoną płyn.
Gruszkę myjemy osuszamy, dzielimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Jedną połowę gruszki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do owsianki. Wszystko dokładnie mieszamy.
Drugą połowę gruszki kroimy w plasterki, układamy je na wierzchu owsianki i całość posypujemy płatkami migdałów.