Wartość odżywcza: kalorie - 435 kcal; białko - 21,4 g; tłuszcze - 23,15 g; węglowodany - 40,86 g

Przepis dla 1 osoby
Przygotowanie: 30 minut

Pęczak z kozim serem i pieczonymi warzywami - składniki

marchewka
łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
pietruszka, korzeń
łyżeczka oregano
2 szczypty pieprzu
1/3 selera
50 g miękkiego sera koziego
1/3 łyżeczki soli
30 g kaszy jęczmiennej, pęczak
1/3 łyżki miodu
1 i 2/3 łyżki soku z cytryny

Jak zrobić pęczak z kozim serem i pieczonymi warzywami?

Piekarnik nagrzewamy do 180 st.

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, lekko solimy, posypujemy tymiankiem i skrapiamy łyżeczką oliwy. Pieczemy 15-20 minut w zależności od wielkości kawałków warzyw.

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kiedy wystygnie, mieszamy kaszę z warzywami i dodajemy pokruszony ser.

Na sos mieszamy oliwę, sok z cytryny, miód, musztardę, zioła i przyprawy. Polewamy danie bezpośrednio przed podaniem.