Wartość odżywcza: kalorie - 435 kcal; białko - 21,4 g; tłuszcze - 23,15 g; węglowodany - 40,86 g
Przepis dla 1 osoby
Przygotowanie: 30 minut
Pęczak z kozim serem i pieczonymi warzywami - składniki
marchewka
łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
pietruszka, korzeń
łyżeczka oregano
2 szczypty pieprzu
1/3 selera
50 g miękkiego sera koziego
1/3 łyżeczki soli
30 g kaszy jęczmiennej, pęczak
1/3 łyżki miodu
1 i 2/3 łyżki soku z cytryny
Jak zrobić pęczak z kozim serem i pieczonymi warzywami?
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, lekko solimy, posypujemy tymiankiem i skrapiamy łyżeczką oliwy. Pieczemy 15-20 minut w zależności od wielkości kawałków warzyw.
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kiedy wystygnie, mieszamy kaszę z warzywami i dodajemy pokruszony ser.
Na sos mieszamy oliwę, sok z cytryny, miód, musztardę, zioła i przyprawy. Polewamy danie bezpośrednio przed podaniem.