Wartość odżywcza: kaloryczność - 435 kcal; białko - 21,4 g; tłuszcze - 23,15 g; węglowodany - 40,86 g

Przepis dla 1 osoby
Przygotowanie: 15 minut

Omlet marchewkowy - składniki

2 marchewki
2 jajka
3/4  łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki soli
1 i 1/3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
łyżeczka ksylitolu (lub erytrolu)
1/2 łyżki oleju rzepakowego
1/3 garści pokruszonych orzechów włoskich
100 ml jogurtu naturalnego 2-proc. tłuszczu

Jak zrobić omlet marchewkowy?

Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Białko jajka oddzielamy od żółtek. Lekko solimy i ubijamy na sztywną pianę.

Żółtko mieszamy z mąką, cynamonem, startą marchewką (odrobinę zostawiamy do dekoracji) oraz ksylitolem lub erytrytolem. Powstałą masę stopniowo dodajemy do ubitego białka, delikatnie mieszając.

Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowy omlet przekładamy na talerz, smarujemy jogurtem, posypujemy pozostałą marchewką oraz posiekanymi orzechami.