Wartość odżywcza: kalorie - 376 kcal; białko - 29,04 g; tłuszcze - 11,12 g; węglowodany - 43,9 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 20 min

Kurczak po azjatycku z ryżem - składniki

30 g brązowego ryżu
100 g piersi kurczaka, bez skóry
1/2 cebuli
2/3 papryki czerwonej
10 g korzenia imbiru
ząbek czosnku
1/2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
1 i 2/3 łyżki soku z cytryny
łyżka sosu sriracha
1/2 łyżki sezamu
łyżeczka posiekanego szczypiorku

Jak zrobić kurczaka po azjatycku z ryżem?

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Mięso myjemy i osuszamy. Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę i mięso kroimy w paski. Imbir siekamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Dodajemy cebulę i smażymy ok. 2 minuty. Dodajemy paprykę, mięso, sos sojowy, sok z cytryny i sos sriracha.

Gotowe danie posypujemy sezamem i szczypiorkiem. Podajemy z ugotowanym ryżem