Wartości odżywcze: kalorie - 394 kcal; białko - 21,36 g; tłuszcze - 7,56 g; węglowodany - 65,7 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 60 min
Dahl z soczewicy - składniki
1/2 cebuli
1/2 łyżki oliwy z oliwek
3/4 łyżeczki natki pietruszki
200 g pomidorów w puszce
1/4 łyżeczki cynamonu mielonego
1/3 łyżeczki imbiru mielonego
2 szczypty pieprzu
1/3 łyżeczki soli
70 g czerwonej soczewicy
Jak zrobić dahl z soczewicy?
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy. Na rozgrzanej oliwie z oliwek szklimy cebulkę, czosnek i pozostałe przyprawy. Dodajemy soczewicę i pomidory. Gotujemy na małym ogniu do miękkości, podlewając danie wodą lub warzywnym bulionem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.