Wartości odżywcze: kalorie - 418 kcal; białko - 22,29 g; tłuszcze - 15,95 g; węglowodany - 50,7 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 60 min

Minipizza - składniki

3 g drożdży piekarskich w proszku
3 i 1/3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/3 łyżki oliwy z oliwek
2/3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/3 papryki czerwonej
3 pomidorki koktajlowe
2/3 łyżeczki suszonego oregano
50 g ser gouda w plasterkach
20 g rukoli

Jak zrobić minipizze?

Mąkę mieszamy z drożdżami i dodajemy po trochu ciepłej wody (nie gorącą!), tak żeby uzyskać idealną konsystencję ciasta. Ciasto powinno być sprężyste i nie kleić się do rąk.

Smarujemy ciasto oliwą, przykrywamy czystą ściereczką lub tetrową pieluchą i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 30 minut). Po tym czasie ponownie ugniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części.

Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180-200 st. Warzywa myjemy, paprykę kroimy w paski, pomidorki na pół.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy placki ciasta i ugniatamy. Smarujemy placek koncentratem i posypujemy oregano. Układamy paprykę, ser i pomidorki. Pieczemy ok. 15 minut. Po wyjęciu minipizze posypujemy rukolą.