Wartości odżywcze: kalorie - 424 kcal; białko - 22,69 g; tłuszcze - 15,35 g; węglowodany - 51,57 g

Dla 1 osoby
Przygotowanie: 15 minut

Naleśniki z twarogiem i śliwkami - składniki

2 śliwki
1/2 łyżeczki cynamonu
2 i 1/2 łyżki jogurtu naturalnego 2-proc. tłuszczu
1/2 łyżki maku niebieskiego
1/3 łyżki miodu
60 g twarogu półtłustego, mielonego

Ciasto:
1/3 szklanki wody
jajko
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli

Naleśniki z twarogiem i śliwkami - przygotowanie

Śliwki kroimy na pół i usuwamy pestki. Połówki owoców układamy na patelni, posypujemy cynamonem z wierzchu i dusimy kilka minut, aż zmiękną.

Twaróg rozdrabniamy widelcem, mieszamy z jogurtem, makiem, miodem i cynamonem.

Wszystkie składniki ciasta (jajko, mąka, woda, olej, szczypta soli) wrzucamy do blendera i miksujemy na gładkie ciasto. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor z obydwu stron.

Z podanych proporcji powinny wyjść 2 średniej wielkości naleśniki. Naleśniki podajemy z twarożkiem i gorącymi śliwkami.