Wartości odżywcze: kalorie - 424 kcal; białko - 22,69 g; tłuszcze - 15,35 g; węglowodany - 51,57 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 min
Naleśniki z twarogiem i śliwkami - składniki
2 śliwki
1/2 łyżeczki cynamonu
2 i 1/2 łyżki jogurtu naturalnego 2-proc. tłuszczu
1/2 łyżki maku niebieskiego
1/3 łyżki miodu
60 g twarogu półtłustego, mielonego
Ciasto:
1/3 szklanki wody
jajko
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
Jak zrobić naleśniki z twarogiem i śliwkami?
Śliwki kroimy na pół i usuwamy pestki. Połówki owoców układamy na patelni, posypujemy cynamonem z wierzchu i dusimy kilka minut, aż zmiękną.
Twaróg rozdrabniamy widelcem, mieszamy z jogurtem, makiem, miodem i cynamonem.
Wszystkie składniki ciasta (jajko, mąka, woda, olej, szczypta soli) wrzucamy do blendera i miksujemy na gładkie ciasto. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor z obydwu stron.
Z podanych proporcji powinny wyjść 2 średniej wielkości naleśniki. Naleśniki podajemy z twarożkiem i gorącymi śliwkami.