Wartości odżywcze: kalorie - 388 kcal, białko - 25,18 g, tłuszcze - 13,83 g, węglowodany - 44,18 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min

Tofucznica z pieczarkami - składniki

90 g tofu tradycyjnego naturalnego
1/2 cebuli
1/2 łyżki oliwy z oliwek
1/3 papryki czerwonej
1/4 łyżeczki kurkumy mielonej
2 szczypty pieprzu
20 g roszponki
1/3 łyżeczki soli zwykłej lub czarnej
łyżka płatków drożdżowych
1/5 szklanki wody
2 kromki chleba pełnoziarnistego
3 pieczarki

Jak zrobić tofucznicę z pieczarkami?

Pieczarki dokładnie oczyszczamy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy drobno pokrojoną cebulkę wraz z paskami papryki. Dodajemy grzyby i smażymy przez 2 minuty. Po tym czasie do grzybów rozkruszamy tofu.

Smażymy kolejne 2 minuty, po czym zalewamy odrobiną wody, aby tofu miało konsystencję jajecznicy. Na sam koniec doprawiamy danie czarną solą (kala namak) lub zwykłą, płatkami drożdżowymi i kurkumą. Podajemy z roszponką i pieczywem.

Podpowiedzi:

W tym przepisie zamiast zwykłej soli stołowej dodać można czarną sól Kala Namak, która dzięki zawartości siarki ma charakterystyczny "jajeczny" smak i zapach. Jest ona jednak zaledwie dodatkiem smakowym i nie trzeba jej używać.

Podobnie sprawa się ma z płatkami drożdżowymi, które dają lekko serowy posmak w wegańskich daniach oraz są cennym źródłem witamin z grupy B.