Wartości odżywcze: kalorie - 401 kcal; białko - 12,4 g; tłuszcze - 20,87 g; węglowodany - 45,09 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min
Curry z ciecierzycą, szpinakiem i marchewką - składniki
ząbek czosnku
2 marchewki
50 ml mleczka kokosowego
łyżka oliwy z oliwek
1/2 papryczki chili
łyżeczka curry w proszku
50 g szpinaku
130 g ciecierzycy odsączonej z puszki
5 g świeżych liści kolendry
Curry z ciecierzycą, szpinakiem i marchewką - przygotowanie
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy obraną, pokrojoną w talarki marchewkę, przyprawy i mleczko kokosowe. Wlewamy mniej więcej szklankę wody i gotujemy przez ok. 15 minut, aż marchewka zmięknie. Po tym czasie dodajemy ciecierzycę i szpinak. Podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty i zdejmujemy z ognia.
Podajemy ze świeżą kolendrą lub natką pietruszki.