Wartości odżywcze: kalorie - 419 kcal; białko - 30,39 g; tłuszcze - 15,17 g; węglowodany - 41,87 g

Porcja dla jednej osoby
Przygotowanie: 40 minut

Gryczotto z grzybami i wołowiną - składniki

10 g borowików suszonych
100 g wołowiny lub polędwicy wołowej
2 łyżeczki sosu sojowego
40 g kaszy jęczmiennej lub kaszy pęczak
1/2 cebuli
łyżka oliwy z oliwek
3 pieczarki
szczypta pieprzu
łyżeczka tymianku
łyżeczka świeżej posiekanej natki pietruszki
1/6 łyżeczki soli

Jak zrobić gryczotto z grzybami i wołowiną?

Borowiki zalewamy wrzątkiem. Gdy napęcznieją (nie odlewamy wody po moczeniu), borowiki kroimy w paski.

Mięso kroimy w niewielką kostkę i marynujemy w sosie sojowym. Zostawiamy w marynacie na minimum 30 minut.

Kaszę gotujemy al dente.

Pieczarki i cebulę myjemy, oczyszczamy i kroimy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pieczarki, cebulę i tymianek. Dokładamy borowiki, dodajemy mięso i ugotowaną kaszę. Całość podlewamy wodą pozostałą po moczeniu grzybów, przyprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Dusimy 5-10 minut.