Wartości odżywcze: kalorie - 394 kcal; białko - 17,57 g; tłuszcze - 17,03 g, węglowodany - 47,86 g

Przepis dla 1 osoby
Przygotowanie: 30 minut

Pad thai z tofu - składniki

35 g makaronu ryżowego
90 g tofu naturalnego
2 marchewki
1/2 cebuli
1/2 papryczki chili
cebula dymka
łyżka kiełków soi
1/4 limonki

Sos:
1/2 łyżki oleju rzepakowego
3/4 łyżki oleju sezamowego
2 łyżeczki sosu sojowego

Pad thai z tofu - przygotowanie

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Przygotowujemy sos: mieszamy wszystkie składniki (oleje, sos sojowy).

Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę myjemy, obieramy i kroimy w piórka. Papryczkę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie plasterki.

Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, papryczkę i marchew. Dodajemy tofu i smażymy, aż się przyrumieni. Dodajemy makaron i wlewamy przygotowany wcześniej sos. Wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.

Gotowe danie przekładamy na talerz i dekorujemy posiekaną dymką oraz kiełkami soi. Podajemy z limonką.