Wartości odżywcze: kalorie - 364 kcal; białko - 25,32 g; tłuszcze - 16,86 g; węglowodany - 31,32 g

Dla 1 osoby
Przygotowanie: 20 minut

Buraczany omlet na słono - składniki

burak
2 jajka
1 i 1/3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
50 g twarogu półtłustego, mielonego
3 szczypty pieprzu
łyżeczka tymianku
20 g rukoli
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżki oliwy z oliwek

Buraczany omlet na słono - przygotowanie

Rukolę myjemy i osuszamy. Buraka ścieramy na tarce o małych oczkach. Startego buraka przekładamy do miski, dodajemy jajka, mąkę, pokruszony ser i przyprawy. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody.

Na patelnię wlewamy oliwę, gdy się rozgrzeje wlewamy masę  na omlet i smażymy z jednej strony. Przekręcamy omlet na drugą stronę i ponownie smażymy. Omlet najłatwiej przewrócić szeroką łopatką lub najpierw zsunąć go na talerz, a potem z talerza przełożyć na patelnię.

Usmażony omlet przekładamy na talerz i posypujemy rukolą.