Wartości odżywcze: kalorie - 427 kcal; białko - 25,15 g; tłuszcz - 13,46 g; węglowodany - 59,2 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 40 min

Aromatyczna kasza z warzywami, ciecierzycą i kurczakiem - składniki

30 g kaszy bulgur
50 g piersi kurczaka, bez skóry
6 brukselek
1/2 cebuli
ząbek czosnku
2 marchewki
łyżka oliwy z oliwek
2 szczypty pieprzu
łyżeczka tymianku
1/3 łyżeczki soli
2 i 1/2 łyżki ciecierzycy z puszki 

Jak zrobić aromatyczną kaszę z warzywami, ciecierzycą i kurczakiem?

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Ciecierzycę odsączamy z zalewy.

Warzywa myjemy i obieramy. Czosnek i cebulę drobno kroimy, marchew kroimy w talarki, a brukselki przekrawamy na pół. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek i cebulę. Dodajemy marchew oraz brukselki. Podlewamy odrobiną wody.

Dodajemy kaszę, pokrojonego kurczaka i ciecierzycę. Dusimy przez 5-7 minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem i odrobiną skórki z cytryny.