Wartości odżywcze: kalorie - 356 kcal; białko - 27,21 g; tłuszcze - 7,04 g; węglowodany - 48,95 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min

Pieczona pierś kurczaka z pomelo i ryżem - składniki

100 g piersi kurczaka (bez skóry)
30 g ryż basmati
1/2 cebuli
1/3 sztuki (180 g) pomelo
3 szczypty czarnego pieprzu
sól

Na sos:
2 łyżeczki świeżej mięty pieprzowej
3/4 łyżki (5 ml) oleju sezamowego
pół świeżej papryczki chili
2 łyżeczki sosu sojowy

Jak zrobić pieczoną pierś kurczaka z pomelo i ryżem?

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Pierś kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w paski i przyprawiamy lekko solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku przez mniej więcej 10-15 minut.

Gdy kurczak się piecze, ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cebulę i pomelo myjemy, obieramy, cebulę kroimy w pióra, a pomelo dzielimy na cząstki.

Robimy sos: papryczkę chili myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i drobno siekamy. Listki mięty odrywamy od łodyżek i myjemy. Do miseczki wlewamy olej sezamowy, sos sojowy, dodajemy papryczkę chili i kilka listków mięty. Wszystkie składniki mieszamy.

Na talerz wykładamy ryż, dodajemy upieczonego kurczaka, pokrojoną cebulę i pomelo. Całość polewamy sosem.