Wartości odżywcze: kalorie - 393kcal; białko - 20,52 g; tłuszcz - 15,13 g; węglowodany - 48,98 g


Przepis dla 1 osoby
Przygotowanie: 30 minut

Miska zdrowia z burakiem i kozim serem - składniki

2 buraki (210 g)
łyżka octu balsamicznego
łyżeczka suszonego rozmarynu
łyżeczka suszonego tymianku
30 g (woreczek) kaszy bulgur
65 g sera koziego
1 i 2/3 łyżki soku z cytryny
20 g rukoli

Miska zdrowia z burakiem i kozim serem - przygotowanie

Buraki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do żaroodpornego naczynia, przyprawiamy octem i ziołami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przed mniej więcej 15-20 minut (czas pieczenia zależy od wielkości kawałków warzywa).

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Upieczonego buraka przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną kaszę oraz pokruszony ser. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, na koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Przed podaniem dodajemy rukolę.