Wartości odżywcze: kalorie - 395 kcal; białko - 19,11 g; tłuszcz - 10,72 g; węglowodany - 65,73 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 25 min

Szpinak z ciecierzycą w pomidorach - składniki

ząbek czosnku
1/2 łyżki oliwy z oliwek
3 plastry suszonych pomidorów na słońcu
200 g pomidorów w puszce
pół pora (70 g)
łyżeczka suszonego kminu rzymskiego
łyżeczka papryki w proszku
3 szczypty czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
50 g szpinaku
120 g odsączonej ciecierzycy z puszki

Jak zrobić szpinak z ciecierzycą w pomidorach?

Szpinak myjemy. Pora myjemy, obieramy z wierzchnich liści i kroimy w plastry. Czosnek przeciskamy przez praskę.

Wrzucamy czosnek i pora na rozgrzaną na patelni oliwę i chwilę podsmażamy. Dodajemy szpinak i podsmażamy mieszając delikatnie. Gdy szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość dodajemy pomidory z puszki, odsączoną i opłukaną z zalewy ciecierzycę, pokrojone suszone pomidory oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.

Całość dusimy pod przykryciem mniej więcej 5 minut, aż pomidory zmiękną.