Wartości odżywcze: kalorie - 360 kcal; białka - 24,98 g; tłuszcze - 17,12 g; węglowodany - 28,24 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min

Filet z pstrąga z porem i tymiankiem - składniki

100 g surowego fileta z pstrąga
1/3 łyżeczki soli
10 g świeżego tymianku
2 szczypty czarnego pieprzu
łyżka oliwy z oliwek
pół (70 g) pora
ziemniak (100 g)

Jak zrobić filet z pstrąga z porem i tymiankiem?

Filet z pstrąga myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą, tymiankiem i pieprzem. Pora myjemy, usuwamy zewnętrzne liście i kroimy w talarki. Rybę i por układamy na papierze do pieczenia i zawijamy jak cukierek.

Ziemniaka szorujemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

Na blasze układamy rybę z porem owinięte w papier do pieczenia, obok kładziemy kawałki ziemniaka, które skrapiamy oliwą. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. przez mniej więcej 20 minut.