Wartości odżywcze: kalorie - 151 kcal; białka - 18,64 g; tłuszcze - 9.72g; węglowodany - 61,37 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 10 min
Kanapka z hummusem buraczkowym i selerem naciowym - składniki
2 kromki chleba pełnoziarnistego
3 łodygi (135 g) selera naciowego
Hummus:
50 g ugotowanego buraka*
100 g odsączonej ciecierzycy z puszki
10 g tahini
szczypta soli i pieprzu
20 ml wody
Jak zrobić kanapkę z hummusem buraczkowym i selerem naciowym?
Seler myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Układamy na talerzu
Burak obieramy i kroimy na kawałki. Ciecierzycę miksujemy z burakiem, tahini i przyprawami. Jeśli hummus jest za gęsty, dodajemy jeszcze trochę wody.
Hummus nakładamy na kromki chleba. Układamy na talerzu obok pokrojonego selera naciowego.
*Nie musisz gotować buraków samodzielnie. W sklepach kupić można gotowe do spożycia buraczki. To idealne rozwiązanie, kiedy nie mamy czasu zrobić tego samodzielnie.