W kuchni do wygodnego gotowania i przyrządzania potraw niezbędnych będzie kilka rodzajów noży. Oczywiście ich wybór musi być też dostosowany do naszej diety i kulinarnych upodobań.

Noże w kuchni niezbędne

Najistotniejszym, choć wcale nie najczęściej używanym, nożem w kuchni jest nóż szefa o szerokim, trójkątnym ostrzu. Świetnie sprawdzi się m.in. do siekania warzyw czy porcjowania mięsa. 

Nóż szefa kuchni Grand MaitreNóż szefa kuchni Grand Maitre Victorinox

Osobom, które często przygotowują mięsa i zdarza się im oddzielać mięso od kości, z pewnością przyda się nóż trybownik o ostrym zakończeniu i stosunkowo wąskim ostrzu. Ten model świetnie sprawdzi się też do plastrowania mięsa. Z kolei, jeśli często przyrządzamy ryby, z pewnością przyda się nam nóż typu fileciak o giętkim, długim i smukłym ostrzu. 

Kolejny obowiązkowy rodzaj noża to nóż do chleba z charakterystycznymi ząbkami. Świetnie sprawdzi się do przekrojenia ulubionych bułek, a także samodzielnego porcjowania chleba, który dzięki temu dłużej zachowa świeżość. 

Skoro nie szefa, to jaki nóż jest najpopularniejszy? Chodzi o nóż pikutek, zwany też nożem kanapkowym lub do pomidorów. Ma 11 cm, ząbkowane zaokrąglone ostrze i idealnie nada się do wszystkich codziennych czynności. Przekroi pieczywo, suchą kiełbasę, ale też kotleta. - To zdecydowanie ulubiony nóż Polaków. Tylko w zeszłym roku sprzedaliśmy aż 120 tys. sztuk tego modelu - mówi Emilian Kozłowski, ekspert marki Victorinox. 

nóż do pomidorównóż do pomidorów Victorinox

Gdy już zgromadziliśmy w naszej kuchni powyższe noże, możemy zastanowić się jeszcze nad kupnem noża do owoców o krótkim 8-cm ostrzu, który sprawdzi się przy krojeniu cytryny czy imbiru do herbaty. Większość z nas na pewno ma też w swoim kuchennym niezbędniku obieraczkę, jeśli jednak wolimy do obierania używać noża, warto zainwestować w nóż "pazurek" z krótkim, zakrzywionym 6-cm ostrzem. 

Jak dbać o noże

- Niezwykle ważnym elementem utrzymywania ostrości noża jest jego odpowiednie przechowywanie i użycie - mówi Emilian Kozłowski, ekspert marki Victorinox. 

Przede wszystkim noży lepiej nie używać na talerzach oraz szklanych i kamiennych deskach, bo kontakt z takimi powierzchniami doprowadzi do szybkiego stępienia ostrza. Noże najlepiej też trzymać w drewnianych blokach albo w specjalnie przygotowanych do tego blokach w szufladzie, a nie wszystkie luzem obok siebie. Dzięki temu każde otwarcie szuflady nie sprawi, że noże będą się o siebie ocierać. Lepiej też myć je ręcznie niż w zmywarce, dzięki czemu będą miały kontakt z mniejszą ilością detergentów i soli. A czym je ostrzyć? Można wybrać profesjonalne pręty ostrzące znane jako stalki, ale ich nieumiejętne użycie może doprowadzić do zniszczenia noża. - Osobiście najbardziej polecam ostrzałkę z ceramicznymi tarczami Victorinox lub ostrzałki z tarczami z węglika spiekanego, która naostrzy nawet bardzo tępe noże - tłumaczy Emilian Kozłowski, ekspert marki Victorinox.

Ostrzałka z ceramicznymi tarczamiOstrzałka z ceramicznymi tarczami Victorinox