Restauracje biorące udział w akcji serwować będą przynajmniej trzy dania na będzie gęsiny. Są to zarówno przystawki, pierwsze lub drugie danie, a czasem nawet deser. Podobnie jak rok temu organizatorzy akcji będą się koncentrować na starych, rodzimych rasach gęsi, jak zatorska, kartuska, suwalska, garbonoska i rypińska. Tegoroczna edycja najbardziej skupiać się będzie na gęsi biłgorajskiej. 

Jak co roku w ramach "Gęsiny na św. Marcina" odbędzie się konkurs na najlepszy przepis na gęsinę i przyznany tytuł Króla Gęsiny, który w poprzednich latach zdobyli m.in. Aleksander Baron, Dawid Klimaniec czy Mateusz Guzik. 

GęsiGęsi mat.pras.

Tegorocznej edycji wydarzenia towarzyszyć będzie Wino Świętomarcińskie przygotowane w Winnicy Turnau. - Tegoroczne młode wino z Winnicy Turnau powstało na bazie szczepu Seyval Blanc. Jego jabłkowo-cytrusowy kręgosłup czyni je świeżym i orzeźwiającym, a przy okazji przemyca kwiatowy kierunek i otula usta delikatną limonkową kwasowością - tłumaczy Jacek Turnau, współwłaściciel winnicy. 

Listę restauracji biorących udział w akcji "Gęsina na św. Marcina" serwujących specjalne dania z gęsiny można znaleźć tutaj.