Z badania „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021" wynika, że ponad połowa Polaków deklaruje, że stara się zdrowo odżywiać i dbać o regularność posiłków. Dla większości z nas najważniejszym posiłkiem dnia jest obiad. A na drugim miejscu stawiamy śniadanie. Coraz częściej korzystamy też z diet pudełkowych. 20 proc. badanych próbowało już tego sposobu odżywiania, a kolejne 30 proc. rozważa taką możliwość. 

>>>Przetestowaliśmy Program Królów - co warto o nim wiedzieć

Coraz więcej z nas stosuje też ograniczenia żywieniowe w swojej diecie. Prawie połowa ankietowanych przyznaje, że zwraca uwagę na kaloryczność swoich posiłków i stara się ją monitorować.  Najwięcej, bo 41 proc. ankietowanych, wyklucza ze swojej diety cukier. Druga w kolejności jest laktoza, z której rezygnuje 16 proc. A 13 proc. badanych zdecydowało się zrezygnować z mięsa i przeszło na dietę wegetariańską. Coraz chętniej patrzymy też na skład kupowanych przez nas produktów. - Staliśmy się bardziej świadomym społeczeństwem, w wyniku czego zaczęliśmy dbać o swoje zdrowie, w tym eliminować z diety niezdrowe produkty. Jak wynika z raportu „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021", aż 52 proc. Polaków unika w produktach sztucznych barwników i konserwantów, 41 proc. wykluczyło ze swojej diety cukier, a 44 proc. ograniczyło spożywanie żywności wysoko przetworzonej – podkreśla mgr Łukasz Sieńczewski, główny konsultant dietetyczny SuperMenu by Anna Lewandowska

Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021 mat.pras.

Badanie  "Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021" przeprowadzono w lutym 2021 roku na grupie 1000 osób w wieku od 20 do 60 lat.