W zeszłym roku ceny truskawek, tak jak i innych owoców, były bardzo wysokie. W maju główną przyczyną wysokich cen była panująca całą wiosnę susza, przez którą owoców było mało. Do galopady cen dołożyła się też oczywiście pandemia. Nie było importu choćby z Ukrainy. Hurtowe ceny sięgały 27 zł za kilogram (w 2019 w maju truskawki kosztowały w hurcie do 20 zł).

Czy w tym roku majowe truskawki są tańsze? Ograniczenia wynikające z pandemii nie są już tak dotkliwe, wiosna przyniosła opady na przemian ze słoneczną pogodą, teoretycznie więc nie powinno być tak źle. Jednak nie zapominajmy, że trzy tygodnie temu w wielu regionach Polski mieliśmy gwałtowny spadek temperatury, gdzieniegdzie padał nawet śnieg.

Ceny truskawek – liczymy na lepszy czerwiec

Niestety, ceny nadal są wysokie. Polskie gruntowe kosztują 16-20 zł za kilogram, a w marketach truskawki importowane z Hiszpanii lub Grecji kosztują ponad 20 zł za kilogram. Sytuacja zmienia się z dnia na dzień, ale nie spodziewajmy się spektakularnego spadku cen. Trochę lepiej powinno być na początku czerwca.

Trudno nam choć nie spróbować tych pierwszych gruntowych. Jednak z pieczeniem ciasta truskawkowego i robieniem dżemu truskawkowego czekamy do czerwca. 

Lubicie truskawki? Wyczarujecie z nich prawdziwe smakołyki, ale dopiero jak spadną ceny

Dżem truskawkowy na miodzie

Konfitura truskawkowa z cukrem żelującymKonfitura truskawkowa z cukrem żelującym Fot. Shutterstock.com/Isantilli

Na 2 słoiki 300 ml
Przygotowanie:
Oczekiwanie: 2-3 godziny

Dżem truskawkowy na miodzie – składniki

1 kg truskawek
200 g cukru
5 łyżek miodu
sok wyciśnięty z cytryny

Dżem truskawkowy na miodzie – przygotowanie

Wybieramy najciemniejsze, najbardziej dojrzałe truskawki. Owoce myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki.

Do rondla o grubym dnie wrzucamy truskawki, zasypujemy je cukrem i zostawiamy na 2-3 godziny, aż puszczą sok.

Gotujemy na małym ogniu 10-15 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miód i sok z cytryny. Ponownie zagotowujemy, często mieszając, aż masa zgęstnieje. Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy je dnem do góry.