Targowisko w sercu warszawskiej Pragi otworzył w 1874 roku Julian Józef Różycki. Znakiem rozpoznawczym bazaru był siedmiometrowy błękitny kiosk w kształcie syfonu, z którego sprzedawano wodę. A najsłynniejszymi daniami oczywiście tutejsze pyzy i flaki po warszawsku. Po wojnie bazar wciąż działał, ale dorobił się miana szemranego, a w latach 80. na jego terenie odbywał się handel hurtowy. W latach 90. targ nie wytrzymał konkurencji z Jarmarkiem Europa na Stadionie Dziesięciolecia i podupadł. Wciąż ma jednak renomę kultowego miejsca na mapie Warszawy.

>>>Sentymentalne smaki Warszawy

Na Bazarze Różyckiego otwiera się przestrzeń gastronomiczna OFF Brzeska. Danie z Umamitu
Na Bazarze Różyckiego otwiera się przestrzeń gastronomiczna OFF Brzeska. Danie z Umamitumat.pras.

W tym sezonie w miejscu dawnego targu otworzy się przestrzeń OFF Brzeska, gdzie będzie można zrobić zakupy, zjeść coś dobrego, a także obejrzeć film w kinie plenerowym. Przez trzy dni w tygodniu będzie tu można kupić ekologiczne warzywa, owoce, jajka, sery regionalne czy oleje od lokalnych dostawców. A wieczorami przestrzeń zmieni się w foodcourt i miejsce pokazów filmów, koncertów oraz wystaw. Będzie tu można spróbować zarówno swojskich flaków, jak i dań z całego świata, także w wersji wegetariańskiej i wegańskiej. W przestrzeni swoje stoiska będą miały takie warszawskie restauracje, jak Shoku, Tel Aviv, Pyzy z Różyca, BBQ Bar czy Umamitu. Oficjalne otwarcie zapowiadane jest na weekend 7-9 maja.

Na Bazarze Różyckiego otwiera się przestrzeń gastronomiczna OFF Brzeska. Dania z Tel Avivu
Na Bazarze Różyckiego otwiera się przestrzeń gastronomiczna OFF Brzeska. Dania z Tel Avivumat.pras.