Wielkanocne pisanki 

Można je zabarwić, na przykład wywarem z czerwonej kapusty, z łupinami cebuli czy curry. Na takie pisanki najlepiej wybierać śnieżnobiałe jajka, bez stempli. Ozdobione kwiatami i wiązkami trawy będą uroczą ozdobą wielkanocnego stołu.

Skorupki jajka zabarwimy:

– na niebiesko, mocząc ją przez noc w wywarze z czerwonej kapusty

– na żółto – w wywarze z kurkumy (4 łyżki/1,5 l wrzątku)

– na brązowo – gotując w wywarze z łusek cebuli.

Kolory utrwalimy, dodając do wody po 3 łyżki soli i octu. Do zabarwiania nadają się równie barwniki spożywcze dostępne w sklepach.

Stroik krok po kroku

Filarem stroika jest wydmuszka, ustawiona w miseczce i otulona kępkami mchu. Kompozycję uzupełnia rozeta eszewerii (przeżyje kilka dni bez ziemi i wody) oraz ugotowane na twardo jajeczka przepiórki.

Wydmuszki ustawiamy w miseczce i otulamy kępkami mchuWydmuszki ustawiamy w miseczce i otulamy kępkami mchu shutterstock

Dekoracja będzie stabilna, jeśli miseczkę wypełnimy gąbką florystyczną, a wydmuszkę przykleimy do niej klejem, np. Wikolem.

Wydmuszkę stabilizujemy, przyklejając ją do gąbki florystycznejWydmuszkę stabilizujemy, przyklejając ją do gąbki florystycznej shutterstock



Mchem maskujemy niezbyt efektowną gąbkę, a do wydmuszki wlewamy nieco wody i wsuwamy do niej kwiatki; tutaj są to goździk i chryzantema.

Kępkami mchu maskujemy gąbkęKępkami mchu maskujemy gąbkę shutterstock

Dziecinnie proste! Pęk gałązek z baziami dekorujemy „bombkami” z wydmuszek.

Pęk gałązek z baziami dekorujemy 'bombkami' z wydmuszekPęk gałązek z baziami dekorujemy 'bombkami' z wydmuszek shutterstock