W Biedronce od piątku do soboty (19-20.03.2021) za majonez dekoracyjny Winiary (900 ml) zapłacimy tylko 6,99 zł (z kartą Moją Biedronka).

Sałatka Waldorf

Sałatka WaldorfSałatka Waldorf Fot. Cranberry Marketing Committee

Dla 8 osób
Czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia 60 minut

Sałatka Waldorf – składniki

2 jabłka
łyżka soku z cytryny
średni seler
3/4 szklanki pokrojonych w plasterki winogron lub 1/3 szklanki rodzynek lub 1/3 szklanki suszonych żurawin
1/2 szklanki lekko posiekanych orzechów włoskich
3/4 szklanki majonezu

Sałatka Waldorf – przygotowanie

Z połówek nieobranych jabłek wykrawamy gniazda nasienne, owoce kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Obranego selera kroimy w zapałkę lub ścieramy na tarce. Dodajemy winogrona albo żurawiny bądź rodzynki (wcześniej sparzone, dobrze osączone i ostudzone), orzechy oraz majonez. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Tradycja nakazuje podać sałatkę na liściu sałaty, ale znacznie wygodniej będzie rozłożyć ją do miseczek.

Lidl do soboty (20.03.2021) oferuje w cenie promocyjnej m.in. surowy boczek bez kości Rzeźnik w cenie 9,99 zł za kilogram oraz mandarynki w cenie 2,99 zł za kilogram.

Pieczony boczek z pomarańczami (lub mandarynkami)

Pieczony boczek z pomarańczamiPieczony boczek z pomarańczami Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Dla 8 osób
Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia 3 godziny

Pieczony boczek z pomarańczami (lub mandarynkami) – składniki

mały pęczek tymianku
kilka gałązek rozmarynu
główka czosnku
100 ml oliwy
6 pomarańczy
2 kg surowego boczku ze skórą
sól i pieprz
500 ml cydru

Sos:
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
500 ml soku wyciśniętego z pomarańczy (lub mandarynek)
180 ml octu balsamicznego
150 g lipowego miodu

Pieczony boczek z pomarańczami (lub mandarynkami) – przygotowanie

Nagrzewamy piekarnik do 220 st. Miksujemy listki tymianku i rozmarynu, obrany czosnek oraz oliwę. Umyte i sparzone pomarańcze (mandarynki) przekrawamy na połówki, układamy w dużej brytfance przecięciem do góry.

Skórę na boczku nacinamy w kratkę, nacieramy mięso oliwą ziołową (nie nacieramy skóry, bo czosnek się przypali) i układamy boczek skórą do góry na pomarańczach (mandarynkach). Oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy godzinę, a potem zmniejszamy temperaturę do 160 st., wlewamy do brytfanki cydr i pieczemy jeszcze godzinę. Jeśli skóra zacznie się przypalać, przykrywamy mięso folią aluminiową. Po godzinie zmniejszamy temperaturę do 110 st. i pieczemy kolejną godzinę.

Przygotowujemy sos: nasiona kopru włoskiego podprażamy w rondlu, dodajemy resztę składników, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż 2/3 sosu odparuje.

Mięso dzielimy na porcje i podajemy z sosem, ewentualnie z sałatką z sezonowych warzyw.

W Kauflandzie do soboty (3.04.2021) kupimy w atrakcyjnej cenie gęś – 9,99 zł za kilogram.

Gęś nadziewana jabłkami

Gęś nadziewana jabłkamiGęś nadziewana jabłkami Fot. Paweł Słomczyński / AG

Dla 6 osób
Czas przygotowania: 15 minut + czas marynowania gęsi i czas pieczenia

Gęś nadziewana jabłkami – składniki

nie nazbyt tłusta gęś
2 cytryny
1/2 szklanki oliwy
cebula
marchewka
ząbek czosnku
6 goździków
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
nać pietruszki
sól

Nadzienie:
1 kg jabłek
4 filiżanki grzanek
50 g rodzynek
50 g masła
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu

Gęś nadziewana jabłkami – przygotowanie

Sprawioną i umytą gęś osączamy, polewamy marynatą z soku z cytryny oraz oliwy, obkładamy pokrojonymi warzywami i przyprawami. Marynujemy w chłodnym miejscu przez dobę.

Przygotowujemy farsz: obrane jabłka drobno kroimy i delikatnie mieszamy z resztą składników. Gęś faszerujemy masą, zaszywamy, wkładamy do brytfanny, polewamy wrzącą wodą i pieczemy pod przykryciem w 200 st., licząc 1 godzinę na 1 kg wagi ptaka. Podczas pieczenia polewamy gęś powstałym sosem. Ostatni kwadrans pieczemy gęś bez przykrycia, smarując zimną słoną wodą, by skórka się zarumieniła.

Do Auchan do środy (24.03.2021) warto się wybrać np. po śmietanę 18-proc. Primo Zott w cenie 1,99 zł plus druga sztuka za 1 grosz.

Świętokrzyska zalewajka

Świętokrzyska zalewajkaŚwiętokrzyska zalewajka Fot. Arkadiusz Ścichocki

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Świętokrzyska zalewajka – składniki

700 g ziemniaków
szklanka domowego zakwasu na żur
szklanka mleka
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 ząbki czosnku
kawałek (50 g) wędzonego boczku
posiekana cebula
sól

Świętokrzyska zalewajka – przygotowanie

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie, a gdy będą miękkie, wlewamy zakwas i mleko wymieszane ze śmietaną. Zagotowujemy.

Boczek kroimy w kostkę, smażymy na suchej patelni, a na wytopionym tłuszczu podsmażamy cebulę. Dodajemy do zupy, wszystko razem zagotowujemy i solimy.