W Biedronce do soboty (20.03.2021) za świeżego pstrąga tęczowego Marinero zapłacimy 1,99 zł za 100 gramów.
Pieczony pstrąg z ziemniakami
Pieczony pstrąg Fot. Arkadiusz Ścichocki
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Pieczony pstrąg z ziemniakami – składniki
4 (po 40 dag) wypatroszone i oskrobane pstrągi
pęczek tymianku
cytryna pokrojona w plasterki
sól, pieprz
oliwa
Sos:
łyżka chrzanu
25 dag śmietany (22-proc.)
garść grubo pokrojonych orzechów laskowych
sok z cytryny
sól, pieprz
Oraz:
pęczek rukoli
50 dag ziemniaków (nieobranych, umytych, pokrojonych w cienkie plasterki)
oliwa
sól, pieprz
sok z cytryny
Pieczony pstrąg z ziemniakami – przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 240 st. Ziemniaki układamy na blasze wyścielonej pergaminem, skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Pieczemy na złoty kolor ok. 15 minut.
Pstrągi myjemy, osuszamy, nacinamy skórkę w odstępach co 1-2 cm. Smarujemy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Do środka wkładamy gałązki tymianku i plasterki cytryny, pieczemy 12-15 minut w tej samej temperaturze.
Gdy ziemniaki i ryby się pieką, robimy sos. Mieszamy chrzan ze śmietaną i orzechami, przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem cytrynowym.
Ryby podajemy z sosem, ziemniakami oraz rukolą skropioną sokiem cytrynowym i oliwą
W Lidlu do środy (17.05.2021) twaróg Garwolin kupimy za 1,29 zł za 100 gramów
Liptauer, czyli pasta z twarogu
ARKADIUSZ ĆCICHOCKI
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Liptauer, czyli pasta z twarogu – składniki
300 g tłustego twarogu
100 g bryndzy owczej
2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
łyżeczka kminku
słodka papryka
sól, pieprz
Liptauer, czyli pasta z twarogu – przygotowanie
Kminek zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka minut, a potem odsączamy. Twaróg ucieramy z bryndzą i śmietaną, przyprawiamy do smaku i łączymy z kminkiem.
Podajemy do wiejskiego lub razowego chleba z masłem i rzodkiewkami. Do pasty można dodać kapary i anchois, a śmietanę zastąpić miękkim masłem.
W Aldim polędwiczkę wieprzową kupimy w cenie 16,90 zł za kilogram.
Polędwiczki wieprzowe z morelami i tymiankiem
Polędwiczki wieprzowe z morelami i tymiankiem Fot. Lukasz Zandecki / AG
Dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Polędwiczki wieprzowe z morelami i tymiankiem – składniki
2 (o wadze 300 g każda) polędwiczki wieprzowe
1/2 szklanki moreli (z syropu)
łyżka posiekanego kandyzowanego imbiru (można dostać w herbaciarniach lub zastąpić imbirem świeżym)
łyżka octu winnego
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
Przyprawa:
po 1/2 łyżeczki oregano, soli i tymianku
po 1/4 łyżeczki pokruszonego czarnego i czerwonego pieprzu
Polędwiczki wieprzowe z morelami i tymiankiem – przygotowanie
Mieszamy przyprawy i nacieramy nimi polędwiczki. Mięso układamy na posmarowanej olejem patelni grillowej i pieczemy 25-30 minut, od czasu do czasu odwracając.
Robimy sos: w rondelku mieszamy wszystkie składniki, gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu, stale mieszając i uważając, aby się nie przypalił.
Na talerzach kładziemy polędwiczki i polewamy je sosem z moreli. Podajemy z ryżem.
W Carrefourze do poniedziałku (22.03.2021) za makarony La Molisana zapłacimy 3,70 zł za opakowanie
Farfalle z groszkiem i pancettą
Farfalle z groszkiem, i pancettą Fot. Marcin Klaban / AG
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Farfalle z groszkiem i pancettą – składniki
400 g makaronu farfalle (kokardki)
oliwa
2 ząbki czosnku
120 g pancetty lub wędzonego boczku
150 g groszku
kieliszek białego wina stołowego
200 ml śmietany
garść świeżo startego parmezanu
pęczek bazylii
sól, świeżo zmielony pieprz
Farfalle z groszkiem i pancettą – przygotowanie
Makaron gotujemy al dente (na półtwardo) w posolonym wrzątku z odrobiną oliwy.
Na rozgrzanej patelni z 4-5 łyżkami oliwy podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz groszek. Wlewamy wino i podgrzewamy przez kilka minut. Zmniejszamy płomień i wlewamy śmietanę. Mieszając przez cały czas, podgrzewamy sos kilka minut, aby zgęstniał.
Gotowy makaron odcedzamy i natychmiast mieszamy z sosem. Podajemy w dużej misce posypany siekaną bazylią i parmezanem. Doprawiamy solą i pieprzem.