W Biedronce do soboty 13.03.2021 za kilogram mandarynek zapłacimy 2,99 zł (z kartą Moja Biedronka). 

Kurczak z mandarynkami

Kurczak z mandarynkamiKurczak z mandarynkami Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 2 godziny

Kurczak z mandarynkami - składniki

300 + 100 ml soku z mandarynek
5 łyżek miodu
50 ml sosu sojowego
4 łyżki otartej skórki z mandarynki
2 łyżki upieczonej i zmiksowanej zielonej papryczki chilli
50 ml posiekanej trawy cytrynowej lub łyżeczka suszonej
3 łyżki listków tymianku
3 łyżki startego imbiru
3 łyżki oliwy
1 łyżka grubej soli morskiej
1-1,5 kg podzielonego na ćwiartki i pozbawionego kości kurczaka

Kurczak z mandarynkami - przygotowanie

Na sos miodowo-sojowy: w rondelku mieszamy 300 ml soku mandarynkowego, miód i sos sojowy, gotujemy 20 minut, aż pozostanie 100 ml płynu. Dodajemy połowę skórki z mandarynki i papryczkę. 

Na marynatę pozostałe 100 ml soku mandarynkowego mieszamy z trawą cytrynową, tymiankiem, imbirem, oliwą, pozostałą skórką z mandarynki oraz solą. Wlewamy do żaroodpornego naczynia.

Dokładamy kurczaka i obtaczamy go w marynacie. Przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 2 godziny, od czasu do czasu przewracając mięso.

Rozgrzewamy patelnię lub patelnię grillową. Wyjmujemy kurczaka i zdejmujemy z niego zioła.

Smażymy ze wszystkich stron około 20 minut. Dokładnie polewamy kurczaka sosem miodowo-sojowym i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Podajemy z pozostałym sosem miodowym.

W Lidlu oferta tanich produktów do soboty (13.03.2021). Do najciekawszych promocji należy m.in. kiełbasa toruńska (Pikok) w cenie 9,90 zł za kilogram. Taniej kupimy też polskie jabłka czerwone gloster i idared - po 1,99 zł za kilogram - oraz ser pleśniowy (Piols) w cenie 2,99 zł za opakowanie (100 g) przy zakupie dwóch.

Biały barszcz wielkanocny

Biały barszcz - tradycyjna polska zupa wielkanocnaBiały barszcz - tradycyjna polska zupa wielkanocna shutterstock.com

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 50 minut

Barszcz biały - składniki

150 g wędzonego boczku
zmiażdżony czosnek
cebula
2 marchewki
2 pietruszki
por
1/2 małego selera 
2 podwędzane kiełbaski
3 suszone grzyby
łyżeczka majeranku
sól, pieprz
800 ml zakwasu pszennego (domowego lub z butelki)
80 ml śmietany

Barszcz biały - przygotowanie

Boczek kroimy w kostkę, przysmażamy w garnku o grubym dnie, dodajemy czosnek, obraną i opaloną nad ogniem cebulę, umyte i pokrojone warzywa oraz kiełbasy. Zalewamy 1 i 1/2 litra wody, gotujemy pod przykryciem 40 minut. Po tym czasie odcedzamy wywar, kiełbaski odkładamy.

Do wywaru dodajemy zakwas, zagotowujemy, doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem.

Odlewamy chochlę zupy do kubka, dodajemy śmietanę, mieszamy, wlewamy do zupy.

Barszcz podajemy z jajkiem i plasterkami podsmażonej kiełbasy.

W Kauflandzie do środy (17.03.2021)  w atrakcyjnej cenie kupimy np. łososia atlantyckiego (Connoisseur) w opakowaniu XXL w cenie 3,89 zł za 100 g. 

Łosoś w miodzie

Łosoś w miodzie Łosoś w miodzie  Fot. Jarosław Madejski

Dla 6 osób
Przygotowanie: 30 minut

Łosoś w miodzie - składniki

6 porcji filetów z łososia (po 150 g)
oliwa
sól
ząbek czosnku
3 łyżki ziarnistej musztardy
2 łyżki łagodnego miodu
1/2 łyżeczki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki kminku
pieprz

Łosoś w miodzie - przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając opcję grill. Ruszt wyściełamy folią aluminiową, smarujemy oliwą. Układamy łososia skórką do dołu, solimy. Rozcieramy czosnek z odrobiną soli, mieszamy z musztardą, miodem, octem, zmielonym kminkiem i 1/4 łyżeczki pieprzu. Mieszaniną smarujemy rybę. Pieczemy 12-15 minut.

Do Auchan do środy (17.03.2021) warto się wybrać np. po ser morski po 16,49 zł za kilogram. 

Omlet Columbo z żółtym serem

Omlet ColumboOmlet Columbo Fot. Marcin Kiełbiewski

Dla 1 osoby
Przygotowanie: 10 minut

Omlet Columbo - składniki

3 jajka
125 ml mleka
duża garść startego żółtego sera
cebula
sól
masło do smażenia

Omlet Columbo - przygotowanie

Wbijamy jajka do przezroczystej miski, dodajemy odpowiednią ilość mleka i startego żółtego sera (według gustu). Kroimy cebulę w grube krążki i wrzucamy do miski. Mieszamy, solimy i smażymy na maśle.