Placki z gotowanych ziemniaków
Biedronka oferuje do środy 25 lutego ziemniaki polskie po 0,49 zł/kg oraz łopatkę wieprzową bez kości (Kraina Mięs) 6,99 zł na kg (z kartą Moja Biedronka).
Placki z gotowanych ziemniaków Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Placki z gotowanych ziemniaków - składniki
1 kg ugotowanych ziemniaków
2 jajka
ok. 260 g mąki
mąka do posypania
olej do smażenia
Placki z gotowanych ziemniaków - przygotowanie
Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub krótko miksujemy. Dodajemy jajka i mąkę (tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do rąk).
Na patelni z grubym dniem rozgrzewamy olej.
Zagniatamy, formujemy gruby wałek na oprószonej mąką blacie. Kroimy na kawałki, lepimy owalne placki i od razu wkładamy je na gorący olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor, podajemy na gorąco, od razu po zdjęciu z patelni.
Dobrym dodatkiem jest sos pomidorowy, najlepiej pikantny. Placki można też przestudzić i posmarować pastą z wędzonej makreli przyprawioną kroplą soku cytrynowego. Dobrze smakują także z dipami jogurtowymi lub zimnymi sosami z majonezem. W wersji dla dzieci można podać je po prostu posypane cukrem.
Królik pieczony w musztardzie
Lidl oferuje królika w częściach (Rzeźnik) po 18,90 zł na kg, napój migdałowy (bio Pilos) kupimy po 4,29 zł za litr przy zakupie 3 opakowań, a także twaróg półtłusty (Pilos) 2,39 zł za krążek (275 g) przy zakupie dwóch.
Królik pieczony w musztardzie Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Dla 6 osób
Przygotowanie: ok. 90 minut
Królik pieczony w musztardzie - składniki
1,5 kg mięsa z królika
120 ml musztardy z Dijon plus łyżka do sosu
gałązka świeżego tymianku
250 ml białego wytrawnego wina
150 g gęstej śmietany
2 surowe żółtka
sól, pieprz
Królik pieczony w musztardzie - przygotowanie
Umytego i osuszonego królika nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem, po czym smarujemy musztardą. Do wnętrza królika wkładamy gałązkę świeżego tymianku i układamy mięso na żaroodpornym półmisku.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st., wkładamy naczynie z królikiem i pieczemy do miękkości, mniej więcej godzinę, polewając często białym winem. Gdy pod pieczenią zbierze się już sporo sosu, polewamy właśnie nim.
Kiedy mięso jest już miękkie, wyciągamy z piekarnika, przykrywamy folią aluminiową, żeby nie wystygło, a sos zlewamy do garnuszka. Stawiamy na małym ogniu, dokładamy łyżkę musztardy oraz śmietanę z roztrzepanymi żółtkami. Podgrzewamy, cały czas mieszając, ale nie pozwalamy, by sos się zagotował. Królika kroimy na kawałki i polewamy sosem.
Szybki przepis na łososia
Do sieci Carrefour w dniach 26-27.02 warto się wybrać po ćwiartkę kurczaka (2,99 zł/kg), dzwonka łososia (39,99 zł/kg) oraz pomidory malinowe (6,99 zł/kg).
Cytrynowego łososia w papilotach możesz podać z brokułami na parze i ziemniakami z wody shutterstock.com
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Szybki przepis na łososia - składniki
500 g dzwonek lub filetów łososia
sok z cytryny i cała cytryna pokrojona w plasterki
biały pieprz
sól
białko jajka
2 łyżki masła
Szybki przepis na łososia - przygotowanie
Łososia płuczemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy białym pieprzem oraz solą. Każdą cząstkę łososia układamy osobno na środku kawałka pergaminu lub papieru do pieczenia. Układamy na nich po kawałeczki masła i plasterku cytryny.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.
Brzegi papieru smarujemy pędzelkiem zanurzonym w roztrzepanym białku. Papier składamy i dokładnie sklejamy krawędzie. Ponownie smarujemy białkiem, zaginamy i mocno zlepiamy.
Papiloty układamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego i pieczemy 15-20 minut. Delikatnie odcinamy górną część papieru i od razu podajemy upieczoną rybę, np. z ziemniakami z wody lub gotowanymi brokułami.
Migdałowy koktajl z awokado
W Lidlu dostaniemy tanio napój migdałowy (bio Pilos) - 4,29 zł za litr przy zakupie 3 opakowań.
Migdałowy koktajl z awokado Fot. Marta Dymek
Dla 2 osób
Przygotowanie: 2 minuty
Migdałowy koktajl z awokado - składniki
500 ml napoju migdałowego
awokado
2 łyżki syropu z agawy lub miodu
Migdałowy koktajl z awokado - przygotowanie
Napój migdałowy krótko miksujemy w blenderze z miąższem awokado oraz z syropem z agawy lub miodem. Koktajl podajemy od razu lub schładzamy przez chwilę w lodówce.
Kto i ile zaplacil za ta reklame? Za jakich Glupcow i Biedakow bierze sie Czytelnikow tej Gazety? Ile Rabatu mozna dostac, gdy sie te bzdury czyta? O trwalosci i zrownowazenia artykolow spozywczych nie mowiac.
Dolne Niveau.
żebyś się nie zesrał... Informacja: gazety w dużej mierze utrzymują się z reklamy. Wielkie odkrycie i powód do plucia.