Placki z gotowanych ziemniaków

Biedronka oferuje do środy 25 lutego ziemniaki polskie po 0,49 zł/kg oraz łopatkę wieprzową bez kości (Kraina Mięs) 6,99 zł na kg (z kartą Moja Biedronka). 

Placki z gotowanych ziemniakówPlacki z gotowanych ziemniaków Fot. Łukasz Zandecki / AG

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Placki z gotowanych ziemniaków - składniki

1 kg ugotowanych ziemniaków
2 jajka
ok. 260 g mąki
mąka do posypania
olej do smażenia

Placki z gotowanych ziemniaków - przygotowanie

Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub krótko miksujemy. Dodajemy jajka i mąkę (tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do rąk).

Na patelni z grubym dniem rozgrzewamy olej.

Zagniatamy, formujemy gruby wałek na oprószonej mąką blacie. Kroimy na kawałki, lepimy owalne placki i od razu wkładamy je na gorący olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor, podajemy na gorąco, od razu po zdjęciu z patelni.

Dobrym dodatkiem jest sos pomidorowy, najlepiej pikantny. Placki można też przestudzić i posmarować pastą z wędzonej makreli przyprawioną kroplą soku cytrynowego. Dobrze smakują także z dipami jogurtowymi lub zimnymi sosami z majonezem. W wersji dla dzieci można podać je po prostu posypane cukrem.

Królik pieczony w musztardzie

Lidl oferuje królika w częściach (Rzeźnik) po 18,90 zł na kg, napój migdałowy (bio Pilos) kupimy po 4,29 zł za litr przy zakupie 3 opakowań, a także twaróg półtłusty (Pilos) 2,39 zł za krążek (275 g) przy zakupie dwóch.

Królik pieczony w musztardzieKrólik pieczony w musztardzie Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Dla 6 osób
Przygotowanie: ok. 90 minut

Królik pieczony w musztardzie - składniki

1,5 kg mięsa z królika
120 ml musztardy z Dijon plus łyżka do sosu
gałązka świeżego tymianku
250 ml białego wytrawnego wina
150 g gęstej śmietany
2 surowe żółtka
sól, pieprz

Królik pieczony w musztardzie - przygotowanie

Umytego i osuszonego królika nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem, po czym smarujemy musztardą. Do wnętrza królika wkładamy gałązkę świeżego tymianku i układamy mięso na żaroodpornym półmisku.

Piekarnik nagrzewamy do 200 st., wkładamy naczynie z królikiem i pieczemy do miękkości, mniej więcej godzinę, polewając często białym winem. Gdy pod pieczenią zbierze się już sporo sosu, polewamy właśnie nim.

Kiedy mięso jest już miękkie, wyciągamy z piekarnika, przykrywamy folią aluminiową, żeby nie wystygło, a sos zlewamy do garnuszka. Stawiamy na małym ogniu, dokładamy łyżkę musztardy oraz śmietanę z roztrzepanymi żółtkami. Podgrzewamy, cały czas mieszając, ale nie pozwalamy, by sos się zagotował. Królika kroimy na kawałki i polewamy sosem.

Szybki przepis na łososia

Do sieci Carrefour w dniach 26-27.02 warto się wybrać po ćwiartkę kurczaka (2,99 zł/kg), dzwonka łososia (39,99 zł/kg) oraz pomidory malinowe (6,99 zł/kg).

Cytrynowego łososia w papilotach możesz podać z brokułami na parze i ziemniakami z wodyCytrynowego łososia w papilotach możesz podać z brokułami na parze i ziemniakami z wody shutterstock.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Szybki przepis na łososia - składniki

500 g dzwonek lub filetów łososia
sok z cytryny i cała cytryna pokrojona w plasterki
biały pieprz
sól
białko jajka
2 łyżki masła

Szybki przepis na łososia - przygotowanie

Łososia płuczemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy białym pieprzem oraz solą. Każdą cząstkę łososia układamy osobno na środku kawałka pergaminu lub papieru do pieczenia. Układamy na nich po kawałeczki masła i plasterku cytryny.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.

Brzegi papieru smarujemy pędzelkiem zanurzonym w roztrzepanym białku. Papier składamy i dokładnie sklejamy krawędzie. Ponownie smarujemy białkiem, zaginamy i mocno zlepiamy.

Papiloty układamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego i pieczemy 15-20 minut. Delikatnie odcinamy górną część papieru i od razu podajemy upieczoną rybę, np. z ziemniakami z wody lub gotowanymi brokułami.

Migdałowy koktajl z awokado

W Lidlu dostaniemy tanio napój migdałowy (bio Pilos) - 4,29 zł za litr przy zakupie 3 opakowań.

Migdałowy koktajl z awokadoMigdałowy koktajl z awokado Fot. Marta Dymek

Dla 2 osób
Przygotowanie: 2 minuty

Migdałowy koktajl z awokado - składniki

500 ml napoju migdałowego
awokado
2 łyżki syropu z agawy lub miodu

Migdałowy koktajl z awokado - przygotowanie

Napój migdałowy krótko miksujemy w blenderze z miąższem awokado oraz z syropem z agawy lub miodem. Koktajl podajemy od razu lub schładzamy przez chwilę w lodówce.