Choć o pieczonej fecie z pomidorkami koktajlowymi, która właściwie robi się sama, wszyscy mówią od niedawna, to przepis tak naprawdę nie jest taki nowy. Swoją wersję dania w 2018 roku na blogu opublikowała fińska blogerka Tiiu Piret. Autorką przepisu była Jenni Hayrinen, która własną, uproszczoną wersję, wrzuciła na swoją stronę rok później. Wtedy przepis zdobył w Finlandii taką popularność, że sklepowe półki opustoszały z fety.

Światowym fenomenem danie stało się jednak w styczniu tego roku, gdy blogerka MacKenzie Smith (twórczyni Grilled Cheese Social) przepis na makaron z pieczoną fetą i pomidorkami zamieściła w kilkunastosekundowym wideo na TikToku i Instagramie. Wtedy zaczęło się prawdziwe szaleństwo. Filmik Smith wyświetlono już ponad 3 miliony razy i ta liczba wciąż rośnie. 

Przepis z TikToka. Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami 

Dla 3-4 osób
Przygotowanie: 45 minut

Co takiego wyjątkowego jest w tym viralowym przepisie? Jest dziecinnie prosty, a potrawa rzeczywiście bardzo smaczna!

 

Przepis z TikToka. Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami - składniki

500 g pomidorków  koktajlowych lub pomidorków cherry
4 ząbki czosnku
100 ml oliwy
300 g sera feta
pół łyżeczki płatków chilli
350 gram ulubionego makaronu
sól i pieprz
świeża bazylia

>>>Zobaczcie nasze przepisy na rozgrzewające dania z fetą

Przepis z TikToka. Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.

W naczyniu żaroodpornym układamy pomidorki i czosnek. Zalewamy je oliwą i solimy. Na środku układamy fetę, lekko skraplamy oliwą i posypujemy płatkami chilli oraz odrobiną pieprzu. Pieczemy około 40 minut.

W tym czasie makaron gotujemy al dente (zachowujemy 200 ml wody z gotowania). Pieczoną fetę rozgniatamy widelcem. Mieszamy pomidorki, fetę, makaron i wodę pozostałą z gotowania makaronu, aż stworzoną kremową masę. Podajemy ze świeża bazylią.