1 lutego obchodzimy Dzień bez Oleju Palmowego. Dla nas to dzień jak co dzień, bo go w Kuchni nie używamy. Niestety olej palmowy obecny jest zarówno w produktach spożywczych, jak i kosmetykach. Jego masowa produkcja ma zły wpływ na naszą planetę, a spożywanie go - negatywnie wpływa na nasze zdrowie.

Zanim olej palmowy trafi do produktów żywnościowych lub do sprzedaży poddawany jest procesom technologicznym, które pozbawiają go cennych składników odżywczychZanim olej palmowy trafi do produktów żywnościowych lub do sprzedaży poddawany jest procesom technologicznym, które pozbawiają go cennych składników odżywczych shutterstock

Inicjatorem akcji "Nie jem palmowego - chronię orangutany!" jest Wydział Leśny oraz Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Jak czytamy na stronie uniwersytetu, jej celem jest edukacja w zakresie problematyki oleju palmowego i ograniczania spożycia produktów zawierających olej palmowy. Akcja skierowana jest do osób, które chcą się zdrowo odżywiać, a jednocześnie los naszej planety nie jest im obojętny.

Jedną z konsekwencji masowego używania i produkcji oleju palmowego jest niekontrolowany rozrost plantacji palm olejowych, które już zajmują ogromne obszary strefy tropikalnej, głównie w Azji Południowo-Wschodniej. Aż 85 procent światowej produkcji oleju pochodzi z Indonezji i Malezji. Wielka skala tej produkcji może wywołać poważne konsekwencje środowiskowe: wycinanie ogromnych połaci lasów, osuszanie mokradeł, wzrost emisji dwutlenku węgla oraz zwiększenie ryzyka wystąpienia pożarów i powodzi. Zagraża też zwierzętom, które w tych lasach mieszkają. 

Najczęściej wykorzystywany jest olej z miąższu owoców, który w połowie składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych oraz korzystnych dla zdrowia karotenoidów i witaminy E. Zawiera też m.in. fitosterole, koenzym Q oraz witaminę K, fosfolipidy, flawonoidy. Niestety w takiej postaci nie trafia on do sklepów ani do żywności, gdyż zostaje on w procesach technologicznych z nich oczyszczony. A potem jeszcze się go utwardza i dostajemy razem z nim głównie tłuszcze trans, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie. 

Więcej na ten temat:>>> kosmos.ptpk.org/index.php/Kosmos/article/view/2453

Jak uniknąć kupowania żywności z tłuszczami trans?

Przede wszystkim trzeba czytać informacje na etykietach produktów - przepisy Unii Europejskiej zobowiązują producentów do zaznaczania w składzie produktów, że tłuszcze rafinowane i utwardzane w nich się znajdują. 

Innym sposobem jest ograniczenie kupowania śmieciowego jedzenia, w tym tanich ciast i ciasteczek. Zawsze też namawiamy czytelników do przygotowywania posiłków ze świeżych, lokalnych i sezonowych produktów z dodatkiem innych tłuszczów. Dzięki temu naprawdę wiem, co jemy.