Historia sera edamskiego sięga średniowiecza, a jego oryginalna nazwa brzmi Edammer i pochodzi od holenderskiego miasta Edam, gdzie zaczęto go produkować. Międzynarodowa kariera holenderskiego, półtwardego ser poduszczkowego rozpoczęła się w epoce wielkich odkryć geograficznych, kiedy z racji swoich właściwości długiego przechowywania stał się niemal obowiązkowym prowiantem na statkach wyruszających z Holandii na podbój zamorskich krajów. I tak w ciągu wieków stał się najbardziej znanym i najczęściej produkowanym serem na świecie. Dzisiaj jego produkcja odbywa się też w Polsce, z zachowaniem całego cyklu produkcyjnego, tak by również poza rodzimym krajem zachował swój oryginalny, znany od stuleci, zapach i smak.

Ser Edamski jest uniwersalny. Idealnie się topi, co sprawia, że idealnie nadaje się do zapiekanek, np. warzywnych czy makaronowych z mięsem lub bez, a także kanapek na ciepło i zimno, na słono i na słodko. Świetnie smakuje nie tylko z tradycyjnym pieczywem, ale też z chałką, rogalami czy maślanymi bułeczkami, a nawet z drożdżową babką czy plackiem ze śliwkami. Jego łagodny smak pozwala łączyć ser z niemal każdym składnikiem. Jest pyszny z powidłami, miodem, syropem klonowym, cynamonem i kruszonymi orzechami laskowymi, włoskimi czy pistacjowymi, a także z ketchupem i... kremem czekoladowym.

Smak sera Edamskiego podkreślą przyprawy takie, jak gałka muszkatołowa, kmin rzymski, pieprz kajeński, kardamon czy ziele angielskie, dlatego można go wykorzystać do przygotowania orientalnej potrawy. Świetnie się też sprawdza jako przekąska na przyjęcie - pokrojony w kawałki i ułożony na desce w towarzystwie słodkich owoców, takich jak melon, winogrona czy gruszki lub z kieliszkiem białego lub różowego wina o kwiatowych nutach, półwytrawnego cydru czy piwa o owocowych nutach.

A oto nasza kulinarna inspiracja z serem edamskim w roli głównej:

Pełnoziarniste grzanki z sałatką z szynki, sera i ogórka marynowanego

Grzanki z sałatką z szynki, sera i ogórka marynowanegoGrzanki z sałatką z szynki, sera i ogórka marynowanego Fot. Materiały promocyjne

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 15 minut

Grzanki z sałatką z szynki, sera i ogórka marynowanego - składniki

4 kromki chleba pełnoziarnistego
4 plasterki szynki gotowanej lub konserwowej
2 plastry sera żółtego w plastrach Hochland Edamski,
ogórek zielony

Marynata do ogórka:
2 łyżki sosu sojowego
łyżka octu ryżowego
łyżka prażonego sezamu
sól, pieprz

Grzanki z sałatką z szynki, sera i ogórka marynowanego - przygotowanie

Chleb tostujemy lub smażymy na patelni, następnie obcinamy skórki. Ser i szynkę tniemy w cienkie paski. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Ogórka tniemy w szerokie wstążki (najwygodniej obieraczką do warzyw), przekładamy do miski i zalewamy marynatą. Do miski dokładamy szynkę i ser, mieszamy i układamy na grzankach. Na koniec dekorujemy świeżymi ziołami.