Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiemŁosoś w cieście francuskim ze szpinakiem Fot, Materiał producenta

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 35 minut

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - składniki

opakowanie Szpinaku 1000 listków Bonduelle 750 g
500 g fileta z łososia bez skóry
500 g gotowego ciasta francuskiego
10 g ostrej musztardy
10 g masła
2 ząbki czosnku
jajko
kilka listków bazylii
sól i pieprz

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - przygotowanie

Masło roztapiamy w niewielkim rondelku. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz musztardę. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy. Z papieru wycinamy kształt ryby. Następnie docinamy płat ciasta francuskiego według szablonu. Wycinamy w ten sposób dwie części ryby.

Pierwszy płat ciasta smarujemy rozkłóconym białkiem. Układamy filet z łososia, pozostawiając brzegi wolne. Łososia smarujemy miksturą z masła, czosnku i musztardy. Oprószamy solą i pieprzem. Rozmrożony na sicie szpinak oraz listki bazylii delikatnie rozkładamy na łososiu. Oprószamy solą i pieprzem. Całość przykrywamy drugim płatem ciasta i sklejamy obie części. Tak przygotowaną rybę smarujemy żółtkiem, a następnie za pomocą okrągłej foremki i noża zaznaczamy na cieście głowę, łuski i płetwy. Z resztek ciasta robimy oko. Rybę pieczemy 25 minut w temperaturze 190 st.

Rolada szpinakowa z warzywami

Rolada szpinakowa z warzywamiRolada szpinakowa z warzywami Fot. Materiał producenta

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Rolada szpinakowa z warzywami - składniki

opakowanie Szpinaku siekanego w kulkach Bonduelle 450 g
puszka Buraczków “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
puszka Groszku tradycyjnego Bonduelle 400 ml
puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 212 ml
300 g serka śmietankowego
125 ml słodkiej śmietanki (dowolnej)
70 g mąki pszennej
3 jajka
sól, pieprz

Rolada szpinakowa z warzywami - przygotowanie

Rozmrożony szpinak miksujemy ze śmietanką i jajkami na gładki mus. Dodajemy mąkę oraz sól i ponownie miksujemy. Masę szpinakową rozprowadzamy na dużej blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy 10 minut w temperaturze 180 st.

Serek śmietankowy doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Dodajemy osączone z zalewy groszek i kukurydzę, mieszamy ponownie.

Na upieczony i wystudzony blat szpinakowy wykładamy serek z warzywami. Na wierzchu rozsypujemy osączone z zalewy i wypłukane buraczki. Zwijamy roladę i schładzamy. Kroimy przed podaniem.

Wegetariański pasztet z groszku i kaszy jaglanej z czarnuszką

Wegetariański pasztet z groszku i kaszy jaglanej z czarnuszkąWegetariański pasztet z groszku i kaszy jaglanej z czarnuszką Fot. Materiały producenta

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 60 minut

Wegetariański pasztet z groszku i kaszy jaglanej z czarnuszką - składniki

puszka Groszku tradycyjnego Bonduelle 400 ml
100 g kaszy jaglanej
50 g cebuli
30 ml oliwy
1-2 ząbki czosnku
jajko
łyżka płatków owsianych
1/2 pęczka pietruszki
1/2 łyżeczki czarnuszki
sól, pieprz

Wegetariański pasztet z groszku i kaszy jaglanej z czarnuszką - przygotowanie

Kaszę gotujemy 12-15 minut. Cebulę szklimy z czosnkiem na oliwie. Groszek w połowie osączony z zalewy miksujemy z kaszą, płatkami owsianymi, natką pietruszki oraz przesmażoną cebulą z czosnkiem. Do musu groszkowego dodajemy jajko, czarnuszkę, sól oraz pieprz. Mieszamy.

Przygotowaną masę wykładamy do foremki wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 170 st.

Przepisy pochodzą z serwisu Warzywne Inspiracje Bonduelle. Znajdziecie tam wiele inspiracji na potrawy z mięsem, wegańskie i wegetariańskie, dania z dodatkiem warzyw, strąków, kasz i roślinnych makaronów. Oprócz przepisów w serwisie są też porady na temat zdrowego żywienia, np. jak zachęcić dzieci do jedzenia większej ilości warzyw czy co przyrządzić, by wzbogacić swoją dietę w konkretny składnik odżywczy, oraz ciekawostki nie tylko o warzywach.