Niewiele by brakowało, a Claire Vallee, twórczyni i szefowa kuchni wegańskiej restauracji Ona (skrót od Origine Non Animale) we francuskim mieście Arès, nie otworzyłaby wymarzonego lokalu. W 2016 roku bank odmówił jej kredytu na otworzenie biznesu, bo zdaniem analityków perspektywa rozwoju weganizmu i diety roślinnej była zbyt niepewna. Claire Vallee postanowiła więc zebrać część potrzebnej kwoty w ramach crowdfundingu. W sumie udało jej się uzbierać 10 105 euro, które wpłaciło 124 darczyńców. Reszta potrzebnej kwoty pochodziła z pożyczki w banku Le Nef, który stara się wspierać projekty stawiające na etyczną sprzedaż. W remoncie lokalu pomogli Claire przyjaciele i sąsiedzi. Zaangażowało się aż 70 osób.

Danie z wegańskiej restauracji Ona nagrodzonej gwiazdką MichelinDanie z wegańskiej restauracji Ona nagrodzonej gwiazdką Michelin Michelin

Obecnie restauracja jest zamknięta z powodu pandemii koronawirusa, ale gdy jest otwarta, można tam spróbować dwóch rodzajów menu – 3-dniowego lunchu w cenie 24 euro lub 7-daniowego menu degustacyjnego w cenie 59 euro. Skład dań uzależniony jest od sezonu. Wszystkie produkty są organiczne, a potrawy pozwalają gościom odkryć różne smaki i tekstury dań. Jest więc chrupko, ale też kremowo, kwaśno, słodko, ale i słono, surowo i po ugotowaniu. Ulubione połączenie szefowej kuchni to sosna, borowik, sake, seler, fasola tonka i bursztynowe ale. 

Poza gwiazdką Michelin restauracja Ona zdobyła także wprowadzoną w zeszłym roku zieloną gwiazdkę, która przyznawana jest lokalom dbającym o ekologię, doceniającym lokalne składniki i walczącym z marnowaniem żywności. 

Danie z wegańskiej restauracji Ona nagrodzonej gwiazdką MichelinDanie z wegańskiej restauracji Ona nagrodzonej gwiazdką Michelin Michelin

Obecnie restauracja Ona jest jedyną wegańską restauracją w Europie nagrodzoną gwiazdą Michelin. Pod koniec zeszłego roku zamknął się wegański koncept gastronomiczny Seven Swans z Frankfurtu, którego właściciele pracują teraz nad nowym projektem kulinarnym. Na świecie znajduje się jeszcze tylko jedna wegańska restauracja nagrodzona gwiazdką Michelin. Jest to nowojorska Kajitsu serwująca kuchnią japońską.