Barilla wprowadziła niedawno do sprzedaży zielone Pesto alla Genovese z bazylią, orzechami, solą, oliwą i serem Parmigiano Reggiano. Ten prosty sos jest niezwykle popularny we włoskiej Ligurii, a zwłaszcza w stolicy regionu Genui. Jednym z typowych genueńskich dań jest makaron z ziemniakami i zieloną fasolką, a także Pesto alla Genovese, na który przepis podajemy poniżej.

Pesto alla GenovesePesto alla Genovese mat.pras.

Makaron z pesto, ziemniakami i zieloną fasolką – składniki

450 gramów makaronu, np. linguine

140 gramów pokrojonych w kostkę ziemniaków

100 gramów zielonej fasolki pokrojonej w większe kawałki (może być mrożona)

słoiczek Pesto alla Genovese

oliwa

ser Parmigiano Reggiano do posypania

sól, pieprz

Makaron z pesto, ziemniakami i zieloną fasolką – przygotowanie

W dużym garnku z osoloną wodą gotujemy makaron, ziemniaki i zieloną fasolkę, aż makaron będzie al dente, a warzywa dosyć zmiękną. Zlewamy wodę, zostawiając 150 ml wody z gotowania. Makaron i warzywa przekładamy do dużej miski. Dodajemy pesto, 1/4 wody z gotowania i dobrze mieszamy. Dodajemy więcej wody, aż sos osiągnie kremową konsystencję. Makaron podawać skropiony oliwą i posypany serem Parmigiano Reggiano.