Barilla wprowadziła niedawno do sprzedaży zielone Pesto alla Genovese z bazylią, orzechami, solą, oliwą i serem Parmigiano Reggiano. Ten prosty sos jest niezwykle popularny we włoskiej Ligurii, a zwłaszcza w stolicy regionu Genui. Jednym z typowych genueńskich dań jest makaron z ziemniakami i zieloną fasolką, a także Pesto alla Genovese, na który przepis podajemy poniżej.
Pesto alla Genovese mat.pras.
Makaron z pesto, ziemniakami i zieloną fasolką – składniki
450 gramów makaronu, np. linguine
140 gramów pokrojonych w kostkę ziemniaków
100 gramów zielonej fasolki pokrojonej w większe kawałki (może być mrożona)
słoiczek Pesto alla Genovese
oliwa
ser Parmigiano Reggiano do posypania
sól, pieprz
Makaron z pesto, ziemniakami i zieloną fasolką – przygotowanie
W dużym garnku z osoloną wodą gotujemy makaron, ziemniaki i zieloną fasolkę, aż makaron będzie al dente, a warzywa dosyć zmiękną. Zlewamy wodę, zostawiając 150 ml wody z gotowania. Makaron i warzywa przekładamy do dużej miski. Dodajemy pesto, 1/4 wody z gotowania i dobrze mieszamy. Dodajemy więcej wody, aż sos osiągnie kremową konsystencję. Makaron podawać skropiony oliwą i posypany serem Parmigiano Reggiano.