W badaniu poświęconemu kuchni regionalnej 85 proc. ankietowanych przyznało, że lubi poznawać polskie smaki i regionalne potrawy, a 70 proc., robiąc zakupy, stara się wybierać regionalnych dostawców. Regionalne produkty kojarzą się nam z tradycją (59 proc.), smakiem (48 proc.) i oryginalną recepturą (41 proc.).

Jednak nie zawsze znamy nazwy regionalnych potraw. Za najdziwniejszą nazwę regionalnej potrawy uznano fafernuchy (52,3 proc.), czyli przypominające kształtem kopytka, kurpiowskie ciasteczka korzenne, które piecze się na Nowy Rok, by zapewnić sobie szczęście i dobrobyt. Na drugim miejscu znalazł się pokuczaj (34,1 proc.), czyli warmińskie danie mięsne w formie smażonych kul. Na końcu podium jest parzybroda (29,1 proc.), czyli zupa z młodej kapusty z Wielkopolski. Nazwy jakich jeszcze dań wydają się nam dziwne? W badaniu pojawiły się też szagówki, czyli poznańskie kopytka w kształcie rombów, pochodzący z kuchni żydowskiej cymes i kujawska mleczna zalewajka o nazwie muska.

Najdziwniejsze nazwy polskich dańNajdziwniejsze nazwy polskich dań Lewiatan

Badanie „Polacy i kuchnia regionalna” przeprowadzono w ramach kampanii PSH Lewiatan „Wybieram lokalne”.

Wielki powrót kuchni regionalnej. Recenzja nowej książki Lewiatana