Mayak kimbap to ryżowa rolka zawijana w nori z żółtą rzodkwią oshinko, ogórkiem, marchewką, shiso, sezamem doprawiona sosem sojowym, pastą gochujjang i olejem sezamowym. Zupka doenjjangjjigae przegotowana na paście ze sfermentowanej soi z cukinią, cebula, tofu. Słodko-gorzki wegański ramen czy Tempe Mendoan, czyli tempe smażone z maka i przyprawami podawane z sosem sojowym, to tylko niektóre dania inspirowane filmami pokazywanymi w ramach sekcji Kino ze smakiem na tegorocznym Festiwalu Pięciu Smaków.

Słodko-gorzki ramen inspirowany  film 'Słodko-gorzki' Shogo Kusano przygotowany przez Vegan Ramen ShopSłodko-gorzki ramen inspirowany film 'Słodko-gorzki' Shogo Kusano przygotowany przez Vegan Ramen Shop mat.pras.

Filmowe menu przygotowali szefowie kuchni azjatyckich restauracji z Warszawy, np. Shoku, Yache Korea, Vegan Ramen Shop czy Niigata Onigiri. A ich dania inspirowane są pokazywanymi w ramach Festiwalu Pięciu Smaków filmami, takimi jak: japońskim “Słodko-gorzkim” Shogo Kusano czy singapurskim “To nie przepis mojej matki” Remiego M Sali.

Tegoroczny Festiwal Pięciu Smaków będzie się odbywał online od 25 listopada do 6 grudnia. W ramach jego kulinarnej części na każdy z dni przygotowano dwa dania, których dostawa dotrze w godz. 18-20. Zamówienia na wybrane potrawy można składać do 20 listopada na stronie wydarzenia. Ceny wahają się od 44 zł za ramen do 109 zł za set tajsko-wietnamskich specjałów. Dla fanów azjatyckiego kina spoza Warszawy organizatorzy przygotowali zestawy azjatyckich przekąsek, które będzie można zamówić w festiwalowym sklepiku.