Tydzień Kuchni Polskiej to część programu “Polskie skarby kulinarne”, który propaguje często zapomniane dania polskiej kuchni. Tym razem jednym z założeń akcji jest też pomoc lokalom i restauracjom, które ponownie zostały zamknięte z powodu koronawirusowych ograniczeń.

Do Tygodnia Kuchni Polskiej przystąpiło ponad 100 restauracji z sześciu regionów: Warszawy, Krakowa, Poznania i Wielkopolski, Wrocławia i Dolnego Śląska, Trójmiasta i Pomorza oraz Warmii i Mazur. Wśród nich pojawiły się m.in. warszawska restauracja U Fukiera oraz kultowy bar Pyzy Flaki Gorące, sopocki Browar Miejski czy krakowski Kogel Mogel. Ich szefowie kuchni w dniach od 9 do 15 listopada oferują specjalne popisowe dania kuchni polskiej, które dostępne będą na wynos i w dostawie.

Dodatkowo do akcji zaproszono też blogerów kulinarnych, którzy podzielą się własnymi przepisami na dania kuchni polskiej.

Pełną listę restauracji biorących udział w Tygodniu Kuchni Polskiej, a także przepisy na polskie dania, nie tylko z okazji Święta Niepodległości, można znaleźć na stronie Polskie Skarby.