Nutri-Score ma za zadanie w prosty i szybki sposób pokazać konsumentowi, jaką wartość w diecie ma dany produkt. Jest to oznaczane specjalnym kodem składającym się z 5 liter (od A do E) i odpowiadających im kolorów (od ciemnozielonego do czerwonego). I tak: litera A, kolor ciemnozielony oznacza produkt o najwyższej wartości odżywczej, zaś litera E, kolor czerwony - o najniższej. Na tej podstawie będziemy wiedzieć, który produkt warto wrzucić do naszego koszyka zakupowego, a który raczej nie powinien się w nim znaleźć.

Nutri-Score to system znakowania żywności umieszczony na przodzie opakowania produktu w postaci prostego kodu składającego się z 5 liter (od A do E) i odpowiadających im kolorów (od ciemnozielonego do czerwonego).Nutri-Score to system znakowania żywności umieszczony na przodzie opakowania produktu w postaci prostego kodu składającego się z 5 liter (od A do E) i odpowiadających im kolorów (od ciemnozielonego do czerwonego). Fot, Materiały producenta

System został tak zaprojektowany, by konsumenci szybko mogli uzyskać informację na temat wartości danego produktu. Kod w postaci kolorowego znaku pięcioliterowego umieszczany jest na przodzie opakowania, a wartość danego produktu jest wyróżniona graficznie na kodzie.

Jak się oblicza bilans składników?

Nutri-Score obliczany jest na podstawie informacji o zawartości składników w 100 g lub 100 ml produktu. Dzięki temu łatwiej jest konsumentom porównywać wartości odżywczej produktów w podobnej kategorii.

Obliczenia opierają się na bilansowaniu zawartości takich składników jak: błonnik, białko, warzywa, owoce, orzechy, oraz tych, których ilość należy w diecie ograniczać: wartość energetyczna, cukry, tłuszcze nasycone, sód pochodzący z soli. Poprzez równoważenie obydwu grup składników uzyskuje się wynik, który jest następnie klasyfikowany w kolorowej skali systemu Nutri-Score od A (ciemnozielony) do E (czerwony).

Jakie produkty są oceniane?

System został opracowany na podstawie wieloletnich badań na temat żywienia. Ocenie podlegają wyłącznie produkty spożywcze z etykietą, na której widnieje informacja o rodzaju i ilości składników w danym produkcie, ale informuje ona o całości produktu, nie o jego poszczególnych składnikach. Pokazuje więc całkowitą wartość odżywczą produktu.

Międzynarodowa Organizacja Zdrowia WHO Europe uznała system Nutri-Score za jeden z ważnych elementów strategii walki z chorobami dietozależnymi, który pomaga konsumentom w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących zakupów spożywczych.

Nutri-Score został pozytywnie zaopiniowany przez istotne organizacje i instytucje w Polsce i w Europie.