O przyszłości jedzenia porozmawiamy w Ogrodzie Botanicznym UW.

6 lutego o godz. 18 w budynku Centrum Edukacji Ogrodu Botanicznego UW (Al. Ujazdowskie 4) odbędzie się trzecia część wykładów #klimatycznybotaniczny, których zwieńczeniem będzie czerwcowy Warszawski Festiwal Kulinarny odbywający się pod hasłem: "O przyszłości jedzenia".

Najbliższe wykłady i dyskusja będą poświęcone przyszłości rolnictwa. Jakiej jakości żywność będziemy spożywać w przyszłości? Czy Polska ma strategiczny plan? I czy wystarczy jedzenia dla wszystkich? W spotkaniu wezmą udział: dr hab. Jerzy Kozyra z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, Rolnictwo, żywność i globalne ocieplenie, Nina Dobrzyńska, dyrektorka Departamentu Hodowli i Ochrony Roślin z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, oraz Nina Józefina Bąk, Kooperatywa "Dobrze", którzy odpowiedzą na te pytania.

Porozmawiajmy o przyszłości jedzenia

Żyjemy u schyłku najpiękniejszego okresu w dziejach ziemi, nasze życie nigdy wcześniej nie było tak łatwe. Zapomnieliśmy jednak, że zasoby planety kiedyś się skończą. Jak powiedział prof. Szymon Malinowski: “W sposób bezsensowny zaspokajamy dziś całkiem sensowne potrzeby”. Zejdźmy zatem na ziemię, usiądźmy przy stole i odpowiedzmy sobie na pytanie, co możemy zrobić dla przyszłych pokoleń, które chcą zaplanować swoją przyszłość.

Zapraszamy na cykl wykładów #klimatycznybotaniczny przygotowany przez zespół Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego. Jest to naukowo-kulinarna podróż wsparta przez wybitnych naukowców, ekspertów i praktyków z całego kraju. 

Organizatorem cyklu wykładów #klimatycznybotaniczny jest Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego we współpracy z Centrum Współpracy i Dialogu Uniwersytetu Warszawskiego.

Partnerami cyklu wykładów są: Warszawski Festiwal Kulinarny, Grzegorz Łapanowski, fundacja Szkoła na Widelcu, Targi Designu "Wzory".

Kolejny raz Warszawski Festiwal Kulinarny rozgości się w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego, a poprzedza go cykl wykładów o przyszłości jedzenia #klimatycznybotaniczny.

Grzegorz Łapanowski od lat promuje dobrą żywność i ideę zdrowego, naturalnego, świeżego oraz sezonowego jedzenia i przemierza świat w poszukiwaniu tego, co najlepsze.

Ogród Botaniczny to idealne zaplecze naukowe, baza wiedzy i jednocześnie najlepsza przestrzeń – ostoja bioróżnorodności – dla tego wyjątkowego wydarzenia.

Wzory studio i fundacja Szkoła na Widelcu są niezastąpionym wsparciem organizacyjnym i merytorycznym, o czym mogliśmy przekonać się już dwa lata temu. A nasz nowy partner – Centrum Współpracy i Dialogu UW – połączy nas z gośćmi festiwalu, mieszkańcami Warszawy, niczym pomost między nauką a otoczeniem społeczno-gospodarczym.

Do tej pory odbyły się dwa spotkania, relację z pierwszego znajdziecie tu.

#klimatycznybotaniczny